Fietsroutes

Waar gaat de tocht heen? Wij hebben aanraders voor u op een rijtje gezet, inclusief de Elfstedenroute!

GROOTE BREKKEN

Brekkenroute

Je fietst langs de Oudegaaster Brekken, water dat direct in verbinding staat met de Friese meren. Overal waar je kijkt, is water. Bijzonder: Het gebied is absoluut favoriet bij de kleine rietgans. Vrijwel alle kleine rietganzen overwinteren hier in Zuidwest-Friesland om vervolgens in Spitzbergen te gaan broeden.

ELFSTEDENTOCHT

De Elfstedenroute

De iconische Elfstedenroute mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst, want hij gaat pal voor de boerderij van T’hús Parregea langs! Tijdens deze tocht kom je langs alle elf steden Friesland, waar overal wat te zien is. 

Vind je 265km fietsen nou net iets te veel van het goede? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een etappe, of de zogenaamde ”mini-elfstedentocht” pakken.

NATIONAAL PARK DE ALDE FEANEN

Pontjesroute 'De 8 van Grou'

Deze populaire fietsroute door het hart van Friesland is gemaakt in de vorm van het cijfer 8. Onderweg steek je maar liefst 5 maal het water over met een veerpontje, een beleving voor jong én oud!

Daarnaast zijn er 101 mooie dingen te zien en beleven op deze route door het laagveenmoeras van Nationaal Park De Alde Feanen dat een oppervlakte heeft van bijna 4.000 hectare.

Deze route brengt je langs bijzondere natuur maar ook interessante culturele spots en levendige watersportdorpen. Geniet van de vele vogels die je in dit gebied ziet. Er broeden hier wel honderden soorten in Nationaal Park De Alde Feanen, zelfs de zeearend is hier te spotten!

MAKKUM / ALLINGAWIER

De Aldfaers Erf-route

Makkum is onderdeel van de Aldfaers Erf-route, een tocht door wat vrij vertaald ‘het erf(goed) van de voorvader’ betekent. Op de fiets ontdek je de authentieke gebouwen, de historische boerderijen en de bloeiende weilanden van vroeger. Bij Allingawier ligt ook het zogenoemde belevingsdorp Aldfaers Erf.

Meer routes ontdekken?